Merilec hrapavosti znamke Mitutoyo (npr. model SJ-210, SJ-410 ali podobni) deluje tako, da mehansko zazna mikro neravnine površine z uporabo diamantne konice (t. i. stylus), ki je nameščen na ročico, katere vpetje omogoča vertikalni pomik. Postopek poteka takole:
- Stylus (tanka igla iz diamantne trdine) se premika po površini, ki jo želiš izmeriti.
- Med premikanjem se stylus zaradi hrapavosti premika gor in dol – ta gibanja so zelo majhna, v mikrometrskem območju.
- Ta navpična gibanja pretvori pretvornik (transducer) v električne signale.
- Naprava nato s pomočjo elektronske enote te signale obdela in izračuna različne parametre hrapavosti, npr.:
- Ra – povprečna hrapavost
- Rz – največja višinska razlika profila
- Rt, Rq in številne druge, odvisno od nastavitve.
- Rezultati se prikažejo na zaslonu – pri novejših modelih lahko tudi grafično (profil hrapavosti).
